We beginnen weer op nul

Deze column verscheen in de presentatiegids  2017-1018 van Excelsior Maassluis. Helaas sloop daar een fout in. De titel in de gids bleek “Doorselecteren” dit is echter onjuist.  Dat wordt nu rechtgezet en bijkomend voordeel van een eigen blog is dat u deze kan lezen indien u geen presentatiegids hebt ontvangen

We beginnen weer op nul

Er is nogal al wat gebeurd in het eerste seizoen 2e divisie, een seizoen met een volledig nieuwe opzet. Een afdeling waarin de beste amateurs uit de zaterdag en zondag bijeen zijn gezet. Aangevuld met drie beloften teams, kortom we konden onze borst nat maken. Excelsior past natuurlijk in dit gezelschap, we zijn niet voor niets in het laatste jaar Topklasse kampioen van Nederland geworden.

Nu hebben we de afgelopen jaren regelmatig gezien dat de kampioenen het jaar erop alle zeilen bij moeten zetten om de prestaties op peil te houden en er zijn zelfs voorbeelden dat dit om de een of andere reden niet lukte. Zo degradeerde Katwijk het jaar na het kampioenschap. Spakenburg had daar twee seizoen voor nodig maar moet nu toch een niveau zakken terwijl de buren IJsselmeervogels de weg omhoog weer hebben gevonden. Dus ook dit jaar geen moeder alle derby’s aan de boorden van de voormalige Zuiderzee. Wat dit financieel betekent, laat zich raden. HHC Hardenberg dat samen met Excelsior en Katwijk streed om het Kampioenschap greep op de 34ste speeldag de laatste strohalm en degradeerde niet. Het kan blijkbaar verkeren; het geeft onze 5e plaats extra glans.

De laatste weken valt het woord budget weer te pas en te onpas. Budget zegt veel maar gelukkig niet alles. Zelfs teams waarbij het geld tegen de plinten aanklotst, staan gewoon met lege handen of in het geval van de Blauwen niet eens meer op het hoogste niveau.

Een volle portemonnee zonder visie is als een cafe zonder bier. De creativiteit verdwijnt als je lukraak spelers weg kunt halen bij de concurrenten en vervolgens verwacht dat zij “gewoon passen” en er weer 15 in gaan schoppen. Ik vind dat mooi om te zien!

De financiële verschillen zijn groot dat wil zeggen dat hoor ik in de wandelgangen want geen enkele club laat in deze het achterste van de tong zien. Van Excelsior weet ik het zeker, daar is schraalhans keukenmeester op dit moment. Mijn gevoel zegt dat voor de voorhoede van Spakenburg meer budget nodig is dan voor de hele selectie van de tricolores. De vraag is, is dat erg. De geschiedenis leert ons dat ons technisch management met beperkte middelen maar met een groot netwerk en steun van een ijzersterke jeugdopleiding een meer dan representatieve selectie kan samenstellen. Ook dit jaar stromen er weer een aantal spelers door naar de a-selectie en niet alleen dat, ik verwacht persoonlijk dat er zelfs jongens bij zijn die in het komende seizoen “de basis”gaan halen.

Ik zou weleens een ranglijst willen zien waarin behaalde aantal punten worden afgezet tegen het budget dat beschikbaar is. Ik denk dat Excelsior dan zeer hoge ogen zou gooien. Lijkt me een mooie opgave voor Aad de Graaf van Voetbal op zaterdag om dat eens uit te zoeken.

Maar vooralsnog -budgetten of niet- we beginnen allemaal weer op nul.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *