VVD- Maassluis Verkiezingsbijeenkomst in de Waker

“Had ik dat wel moeten doen” zo zat  ik maandagavond op de bank te mijmeren over de dag die gepasseerd was, het leek een normale maandag maar in de middag ben ik met mijn jongste dochter naar de Waker gegaan want daar had de VVD Maassluis een bijeenkomst belegd met Staatssecretaris Sander Dekker. Je kan toch niet de hele dag op de bank blijven zitten. Dekker heeft o.a. onderwijs en de media in zijn portefeuille. Gekozen was voor de speed-date 5 minuten aan tafel en in debat met Sander en ik stond erbij.sander Dekker

Diverse mensen -vooral uit het onderwijsveld- legden Dekker allerlei zaken voor waarmee in de praktijk op de scholen geworsteld wordt. Het aantal leerlingen in de klas; de onderwijs assistent; de administratieve last voor docenten die mappen vol moeten schrijven over allerlei zaken m.b.t. de leerling.  Tijd die niet wordt besteed aan leerlingen en veelal buiten de reguliere werktijd plaats vindt. Vragen als “wat gaat u doen aan het feit dat er geen mannen meer voor de klas staan in het basisonderwijs”. Vragen over de aansluiting tussen opleidingsvormen. Een bonanza aan problemen kwam voorbij die de staatssecretaris natuurlijk in algemeenheden besprak. Dat kan ook bijna niet anders, want in Den Haag bedenkt men van alles maar de uitvoering is soms ver weg en wordt in de optiek van de heer Dekker af en toe geheel verkeerd begrepen. Hij legt de bal soms terug bij de vragensteller en geeft aan dat dit op de school beter of anders geregeld moet worden. Daarmee gaat hij voorbij aan een strijd die dan zou kunnen ontstaan tussen management en docenten, een strijd waar men in de meeste gevallen niet zit te wachten. Duidelijkheid vanuit de inspectie lijkt hier het panacee.

Wat ik mooi vond is dat Dekker als mogelijke oplossing voor de feminisering van het (basis)onderwijs ziet is dat het PABO curriculum  beter moet, veel beter. De toekomstige docenten moeten de taal- en rekenvaardigheden meer dan onder de knie hebben want hoe kun je anders de kennis overdragen aan de kinderen. Of dat voldoende is om de jongens enthousiast te maken en te houden is voor mij een vraag maar Dekker ziet dat blijkbaar als een kans. Overigens is dit geen uniek probleem “de huisarts met een roeping” is binnen 20 jaar ook vervangen door een part-time baan voor vrouwen. Doch dat terzijde

De schellen vielen mij van de ogen bij het probleem dat een jongeman aansneed. Als ik het goed heb begrepen, studeert hij bestuurskunde op HBO niveau. Hij was doorgestroomd vanuit het MBO en liep tegen een muur aan van gebrek aan voorkennis. Op Mavo en MBO had hij blijkbaar rekenen gehad en op het HBO kreeg hij een wiskundeboek(waarschijnlijk statistiek) voor z’n neus. Tja, dat lukt natuurlijk niet, dat had hij zelf toch ook kunnen bevroeden. De staatssecretaris ging met de jongeman in gesprek en op probeerde met hem mee te denken. In mijn optiek had hij moeten zeggen dat zijn keuze in relatie met de vooropleiding wellicht niet de juiste is geweest.

Maar goed wie ben ik!

Maar nu “had ik dat wel moeten doen”. Een oudere heer, die ik niet bij naam ken, maar ik zie hem regelmatig binnen onze stad wandelen, leunend op een stok. De man had een probleem met een aantal televisieprogramma’s hij noemde dat vakantiereisjes voor BN-ers. 38 programma’s had hij geteld waarbij blijkbaar verre buitenlanden worden bezocht. Hij noemde er twee specifiek: “boer zoekt vrouw internationaal” en “Wie is de mol” Geld verslindende programma want wie is de Mol wordt wekenlang(?) in Amerika opgenomen(de vakantie voor de BN-er) en dat kan natuurlijk ook gewoon in het sterrenbos langs het Scheur opgenomen worden. Dan kan het geld dat hiermee bespaard wordt naar het onderwijs. Ik zie die programma’s niet, ik erger me er dan ook niet aan. Ik kijk alleen -maar wel samen met 3 miljoen landgenoten- naar Floortje.

De staatssecretaris is een goede voedingsbodem voor deze kritiek. Jan Smit,  Frans Bauer en nog veel meer vindt hij niets voor de publieke omroep en hij meldde en passant dat hij hier de PvdA en het CDA op zijn weg vond. Dat zijn voorman Rutte deze zelfde dag aan Ferry Mingelen in Enschede meldde dat hij het debat op zondagavond maar ten delen had gezien want hij had naar Boer zoekt vrouw gekeken, daarover zweeg hij.

Ik begon me er mee te bemoeien en dat had ik niet moeten doen. Hoewel ik nog steeds van mening ben dat de vragen en debatjes over het onderwijs meer dan hout sneden. Problemen die herkend en gedragen werden door de aanwezigen. Als we daarna met subjectieve persoonlijke voorkeuren over televisieprogramma’s beginnen dan kan ik blijkbaar m’n mond niet houden. Zeker niet als de eventuele besparingen naar het onderwijs zouden moeten gaan.

Volgens mijn dochter Stefanie gaat er al genoeg  en steeds meer geld naar het onderwijs terwijl de leerlingen aantallen teruglopen. “Waar gaat dat geld naar toe” was haar vraag aan de staatssecretaris want zij ziet er in haar praktijk weinig van op de goede plaats terecht komen. We vooral dikke management lagen, die met forse stipendia naar huis gaan. Dat laatste is overigens een persoonlijke waarneming.

Eventuele besparingen kunnen m.i. ook naar defensie, kunnen naar de zorg; kunnen naar de Rijkswaterstaat; naar de sport of naar een tunnel in Hoek van Holland. Maar ik had deze meneer meer in z’n waarde moeten laten ondanks dat ik zijn probleem  geen issue vind.

Natuurlijk kun je de vraag stellen waar programma’s thuishoren bij de publieke of bij de commerciële maar of GrandCafe de Waker daarvoor nou het podium moet zijn?

Ondanks mijn persoonlijke constatering dat de staatssecretaris Sander Dekker vooral in algemeenheden spreekt vond ik het toch een prima en gezellig besteed anderhalf uur in deze verkiezingstijd. Ik miste alleen de plaatselijke pers

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *