Van wie is Maassluis

 

Aan autorijden heb ik eigenlijk het land. Zoals een enkele collega op zondag nog wel eens een stukje gaat rijden met vrouw en kinderen, ik moet er niet aan denken. Op de stukjes die ik rijd viel het me laatst op dat de automatische piloot een belangrijke rol speelt en dat is niet goed. Ik zit daardoor nu weer wat actiever achter het stuur, ik moet alleen opletten dat mijn rechtervoet in de oude min of meer slaapstand blijft.

 Doordat ik nu beter oplet, heb ik ook meer oog voor de buitenwereld; je ziet allerlei dingen, zo vielen me een paar zaken op. Vooral de verkiezingsposters die behalve geplakt op de gemeentelijke borden ook rond lantaarnpalen zijn gedrapeerd.  Op de Rozenlaan zag ik op het digitale bord dat mij welkom in Maassluis heet, dat Excelsior Maassluis tegen IJsselmeervogels speelt. Ik zag een A0 poster van de VVD ter hoogte van de sporthal , die volgens velen de strijd met de tand des tijds aan het verliezen is. Op deze poster staat te lezen “Maassluis is van U en niet van de criminelen” ik vermoed dat hier wat landelijke sturing op zit want een klein onderzoekje mijnerzijds leerde dat de criminelen ook niet gewenst zijn in vele andere gemeenten in Nederland. Beetje jammer vond ik dat wel; ik had het Huub Eitjes wel gegund om een creatieve geest te hebben. Een creatieve geest die hard nodig om Maassluis via citymarketing en andere instrumenten op de kaart te zetten

 Maar de tekst bleef hangen in mijn hoofd, vooral tijdens het uitlaten van mijn leasehond. Al wandelend door de wijk en angstvallig zorgen dat de hond zich houdt aan het hondenbeleid, kon ik deze tekst niet loslaten.

 Criminelen en Maassluis ze zijn op dit moment onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dacht de burgemeester, de politiechef en de officier van Justitie nog dat we begin januari het lek boven hadden. Niets was minder waar, de criminelen hebben zich via creatieve geesten op een andere werkwijze gestort. Zo was de Merellaan toneel van een inbraakgolf en de inbrekers zonder creatieve geest flikkeren gewoon een stoeptegel door je raam en verschaffen zich zo toegang tot je woning. Alle groene zwaailichten en voorlichting over preventie ten spijt. Het wordt tijd voor andere maatregelen.

 Dan de tekst op de poster. Bakker Holtkamp bakt kadetjes en bakker Holtkamp bakt brood. Nu is een kadetje brood maar niet alle brood is een kadetje. Zou het ook zo met Maassluis en criminelen zijn? “Maassluis is van u en niet van de criminelen.” Ik vertaal de U op de poster met de bewoners van Maassluis.” Je hebt Maassluizers die zijn crimineel maar niet alle Maassluizer zijn crimineel. Welke groep wordt er nu uitgesloten? Dat soort gedachten borrelen op terwijl ik de uitwerpselen van mijn leasehond in een plastic zakje probeer te wurmen.

 Maassluis is van ons allemaal maar voor sommige Maassluizers heb ik wat minder waardering en die mogen van mij die gaan genieten van een eigen kamer met tralies ervoor.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *