Statistiek

Statistiek

Soms wordt de waarheid niet gesproken maar of er dan sprake is van liegen? Dat ligt soms wat arbitrair. Je hebt leugentjes om bestwil. Er zijn grote leugens en er is statistiek. Dat was een uitspraak van een van mijn leraren ooit op de HTS in Utrecht waarvan wij wiskunde mochten ontvangen.

De statistiek vormt voor een geodeet als ik een groot deel van het werkpakket. Dat komt doordat de wiskundige modellen nooit exact op de werkelijkheid passen. Er moet hier of daar een correctie worden toegepast om de zaak kloppend te krijgen. Dat is niet erg, dat noemen we vereffenen, dat is statistisch gezien een aanvaarde werkwijze.

De vraag is of toepassen van statistiek in het voetballen ook kan. Immers voetballen is geen exacte wetenschap al denk je soms dat trainers maar vooral toeschouwers de wijsheid in pacht hebben en  met enige regelmaat zekerheden communiceren met de rest van de wereld

Ik heb er toch aan gedacht zaterdagavond. Het songfestival was bezig en doordat ik niets heb met uitingen van dit soort sub-culturen luister en kijk ik met één oor en één oog. Helemaal er aan ontsnappen kan zelfs ik niet want Mrs. S is bij songfestival-achtige programma’s de beheerder van de afstandbediening. Het huwelijk is geven en nemen….

Door dit soort halve aandacht kan de linker hersenhelft bezig zijn met wat anders, in dit geval Excelsior Maassluis tijdens thuiswedstrijden. Specifiek thuiswedstrijden waarbij ik niet in het speakerhokje zit. Gelukkig heb ik een uitstekende vervanger in Robin van der Hoest en ik wil zelfs zo ver gaan dat Robin eigenlijk eerste man zou moeten zijn. In ieder geval statistisch dan toch.

Vijftien wedstrijden hebben we thuis gespeeld en daarin is acht keer winst behaald. Vijf keer was de tegenstander beter, alhoewel dit ook vertaald zou kunnen worden als scorebord journalistiek. Twee keer slechts speelden we gelijk. Dit levert 26 punten op. De doelcijfers zijn in de thuiswedstrijden 25 voor het aantal tegentreffers was 22

Maar als Robin in het speakerhokje zit dan wint Excelsior met gemiddeld 2,5 doelpunten per wedstrijd. En ze krijgen geen doelpunten tegen. Dat kan geen toeval zijn. Extrapoleer je deze cijfers over het hele seizoen dan zou je kunnen stellen dat we statisch gezien 45 punten had kunnen halen en 37,5 doelpunten gemaakt zou kunnen hebben. Tel je dat op bij de resultaten van de uitwedstrijden dan kom je op een totaal van 67 punten en doelcijfers 61,5 voor en 29 tegen.

Het kampioensfeest zou met deze cijfers in Maassluis gevierd zijn i.p.v Veenendaal of Spakenburg a.s. zaterdag. Zo zat ik dus wat te mijmeren en te cijferen over het afgelopen seizoen tijdens het songfestival. Nederland werd tweede en wij zesde. Ik ben tevreden met beiden. In het AD las ik dat de spelers nog even hebben nagedacht over waar ze mogelijk de titel hebben laten liggen? Ik heb Niels Redert een voorzetje gegeven door te stellen dat Lisse uit een sleutelwedstrijd was. Het is niet meer van belang maar als ik de technische commissie was zou ik toch eens met Robin van de Hoest gaan praten.

Ps

ik laat aan de statistici onder de lezers over of zij de ,5 doelpunten naar boven of naar onderen willen afronden.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *