Of ben ik de enige die zo denkt?

Deze week werd ik weer geconfronteerd met het trainersjargon. Nu heb je twee soorten trainers. De trainer die na de wedstrijd de pers te woord staat en een puike analyse van de wedstrijd aan den volke kond doen en je hebt trainers waarvan ik af en toe denk: “hebben we wel naar dezelfde wedstrijd gekeken” Daar is op zich niets mis mee, iedereen heeft recht op z’n eigen “bril”

Waar ik wel, om met Wim Kieft te spreken, een beetje moe van word, zijn de excuses die af en toe te berde worden gebracht. Zo vielen mij twee trainers op deze week. Frehe van FC Feyenoord, een team dat wanhopig poogt de top van het amateurvoetbal te bereiken, na een wisseling van de zondag naar de zaterdag. Hadden zij destijds maar geweten hoe de piramide in elkaar steekt anno 2019! Wij kennen Raymond Frehe natuurlijk allemaal als robuuste verdediger van ons eigen eerste elftal en als interim hoofdcoach van ons vlaggenschip. Niks mis met de inmiddels bijna vijftig jarige Raymond.  Ik las  dat hij een kampioenschap niet meer voor mogelijk houdt want er waren een aantal wedstrijden waarvan hij vond dat zijn team te weinig had gekregen en door die gemiste punten op een te grote afstand is komen te staan van Volendam. Of dat met 16 punten een realistisch standpunt is, laat ik graag aan de kenners.

Ook de verliezende coach van Ajax, ten Hag, had een excuus voor de nederlaag. Hij had het vooral over afspraken die niet waren nagekomen. Alsof dat zo simpel is. Voetbal is geen wiskunde en afspraken maak je met je zelf, met de eigen spelers. De tegenstander heeft daar geen enkele boodschap aan. Kortom dit soort afspraken zijn flinterdun als de tegenstander je op het verkeerde been zet. Als trainer kun je je dan onderscheiden door adequaat in te grijpen en de boel om te draaien. Dat lukte ten Hag niet.

Maar om op Frehe terug te komen en de analogie met Excelsior te zoeken. Ik herinner me in het verleden twee wedstrijd waarvan ik (achteraf) dacht, die waren cruciaal om mee te doen om de hoofdprijs. ASWH thuis en Lisse uit. Maar dit seizoen zijn er ook een paar potjes geweest die wat meer op hadden kunnen leveren. De Treffers uit: we werden bestolen. HHC zo’n nederlaag dat zou niet nodig moeten zijn. Maar zoals ik reeds zei: voetbal is geen wiskunde. VVSB uit van het zelfde laken een pak. De 2e helft tegen AFC. De uitwedstrijd tegen de Uien had ook in voordeel uit kunnen pakken met een iets meer scherpte of geluk. Als ik daar het puntje dat we meenamen uit Haarlem weer van aftrek kom ik toch op een puntje of zes.

Zes punten meer dat betekent 51 punten een gedeelde tweede plaats op de ranglijst en meedoen om de titel. Het had gekund!

Heeft deze mijmering mijnerzijds nog enige zin? Eigenlijk niet maar wat het wel betekent dat wij een heel goed seizoen draaien waarin nog meer te bereiken was/is. Ik ben zeer tevreden met onze 4e plek en de 2e periode die naakt. Maar als je kampioen wil worden kan dat beter dit jaar want dan promoveer je niet. Ik moet er namelijk niet aan denken dat we volgend jaar kampioen worden en dan promoveren. Of ben ik de enige die zo denkt?