Het herentoilet inspireert

Afgelopen zaterdag na de wedstrijd tegen Capelle die in 0-2 eindigde raakte ik in gesprek met Vincent van den Berg, die helaas maar een minuut of tien mee mocht of kon doen nadat hij een week in de lappenmand had gezeten. De tweede gesprekpartner van Jorrit van Trigt die ambtshalve bij de wedstrijd aanwezig is maar geheel privé wat blijft hangen na afloop. De heren refereerden aan een column die ooit op de site van Excelsior was verschenen waarin ik een sjokkende Jesper Gudde beschreef. Ik kon me er niets van herinneren maar leve de digitale technieken. In november 2012 verscheen inderdaad “Het herentoilet inspireert” doordat het op dit moment mode lijkt om oude columns van stal te halen, doe ik waarschijnlijk eenmalig mee. 

Soms komen op de gekste plaatsen de meest vreemde gedachten boven drijven. Laatst stond ik op zaterdagmiddag in het toilet bij Excelsior dat voor de mannen is bedoeld.

De eerste gedachte die opborrelde was mijn wellicht ouderwetse mening over vrouwenvoetbal en de bijbehorende benamingen van de teams. Ik schreef reeds eerder rondom de wedstrijd tegen Stedoco dat ik de benaming Heren1 een tikje vreemd vond. Terwijl ik probeerde de blaas te ledigen en stond te wachten tot de eerste druppels op het glazuur zouden landen, bedacht ik dat ik het niet vreemd vond dat we over een heren- en damestoilet spreken. Indirect komt dat natuurlijk door de opvoeding, die verschillen zijn met de paplepel ingegoten en damesvoetbal is een relatief modernisme.

Ik ben het damesvoetbal een beetje aan het volgen. De dames hebben het niet gemakkelijk want de vigerende mening over damesvoetbal onder de mannen komt in het beste geval in de buurt van “leuk voor die meiden” Ik ga wat achteraf staan en volg de bezigheden van de dames. Ik ben dat rustig aan het opbouwen, steeds wat langer; ik houd het al 20 minuten vol. Nu zag ik afgelopen zaterdag de dames voetballen tegen Vierpolders en terwijl ik stond te kijken hadden de Maassluise deernen een overwicht op bijna alle fronten. De 1-0 achterstand werd in rap tempo omgezet in een 3-1 voorsprong. Voetbaltechnisch moet er nog wel wat gebeuren maar er lopen een paar dames rond die “het spelletje” wel zien. Dat is al pure winst. Het is aan de trainers om bij dit inzicht vaardigheden te ontwikkelen om de motoriek te laten doen wat de hoofden ingeven. Een geweldige uitdaging dunkt me. Of dat gaat lukken met deze generatie zal de tijd leren. Indirect is dit dus ook een gevolg van de wijze waarop de dames in het verleden waarschijnlijk meer met ballet en paarden zijn bezig geweest en het voetballicht (te) laat hebben gezien.

Nu stond er naast mij een bekende Excelsior man te plassen maar die had wat moeite met het evenwicht. Met zijn rechterhand omhoog leunde hij tegen de muur. Dat gaf bij mij de associatie met een situatie bij Excelsior 2 tegen Smitshoek. Op een meter 20 kregen “wij” een vrije trap. Een kolfje naar de hand van Jesper Gudde. Op de tribune werd een weddenschap afgesloten. Hij gaat er in één keer in of niet! Met een fraaie krul plaatste Jesper de bal in het kruis, de doelman kansloos latend in zijn doel. De vreugde bij de winnaar van de weddenschap was helaas van korte duur. Blijkbaar was het een indirecte vrije trap. Er ontstond vertwijfeling bij spelers en toeschouwers. Niemand hand de hand van de scheids in de lucht gezien, toch het teken van indirect. Dat bracht mij weer op de gedachten over de wijze waarop Jesper corners neemt. Niet alleen zie ik dan voor me hoe Jesper naar de cornervlag sjokt om de hoekschop te nemen. Ik denk dat hij dan even een paar momentjes extra rust pakt. Bij het nemen steekt hij bijna altijd een hand even in de lucht. Over waarom daarvan schreef ook eens een stukje maar nu denk ik te weten wat dit inhoudt. Als Jesper zijn hand opsteekt schiet hij hem er niet in één keer in, indirect dus. Het wachten is op de corner die hij neemt zonder z’n hand op te steken. Maar eerst moet hij zijn basisplaats in het eerste heroveren.

 

met de kennis van toen en de wetenschap van nu weten we dat dit laatste niet is gelukt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *