Een inkijkje in het bedrijf dat begraafplaats heet

IMG_2318

Zo af en toe moet je buiten je normale werkzaamheden als gemeenteraadslid eens wat tijd vrijmaken om wat rondom te neuzen. Even de eigen beslommeringen naast je neer leggen en in de winkel van anderen kijken. Vandaag heb ik een flink dagdeel meegelopen op onze begraafplaats. Robin Lagraauw vond het goed dat ik in zijn keuken keek.

Sommigen begrepen dat niet. “Wat heb je nu op een kerkhof te zoeken?” was een opmerking die ik uit mijn directe kring te horen kreeg. Ik had natuurlijk kunnen kiezen voor een rondrit met de vuilophaaldienst maar dat vind ik meer iets voor wethouders, die daarna in de Schakel kunnen vertellen dat ze “met de poten in de klei hebben gestaan” Dat soort teksten zal ik niet debiteren als het om onze begraafplaats gaat. Ik heb kennis mogen maken met een aantal bevlogen medewerkers die er alles aan doen om de begraafplaats een oase in deze stad te laten zijn.

Ik werd vanochtend om half acht verrast door een strakke planning op een dag waarop twee plaatsgenoten die het tijdelijke met het eeuwige hadden verwisseld en die in de Maassluise aarde werden begraven respectievelijk bijgezet. Bijzetten gebeurt in een bestaand familiegraf en begraven is een laatste rustplaats krijgen in een algemeen graf.

De werkzaamheden zoals het maken van graven, het verzetten van grafstenen, het dichten van graven is -zoals ik merkte- uitbesteedt aan een gespecialiseerd bedrijf. Ik kan mij voorstellen dat een dergelijk besluit is genomen want ik heb het idee dat de bezetting qua personeel op de begraafplaats minimaal is waardoor het zelfs lastig is om een vrije dag in te plannen.

IMG_2316

Het verzorgen van de omgeving, het begeleiden van begrafenissen vraagt veel tijd waardoor mede door economische motieven een keuze voor uitbesteding gerechtvaardigd lijkt. Zeker nu de nieuwe begraafplaats bijna startklaar is. De tijd zal na de opening over twee dodenakkers verdeeld moeten worden waardoor er nog minder tijd overblijft.

Ik heb in Robin Lagraauw een man aangetroffen die bevlogen en vol passie zijn beroep uitoefent en die een visie heeft over het beheren van begraafplaats.  Vooral wat er met de oude begraafplaats nog steeds kan als de algemene begrafenissen alleen maar op de nieuwe begraafplaats gaan plaats vinden. Dat daar een crematorium bijkomt, betekent een taakverzwaring die niet onderschat moet worden. Het zou namelijk zo maar kunnen dat een crematorium in Maassluis een (verwachte) streekfunctie gaat vervullen. De weekenden zullen voor de mannen steeds korter worden.

Of Robin  het management kan overtuigen van zijn ideeën is de vraag. Ik ben zelf al een jaartje of veertig ambtenaar en ben wat cynisch geworden richting de managers 2.0  tegenwoordig. Mijn ervaring is dat je moet proberen de manager het idee te geven dat hij het zelf bedacht heeft, dan heb je een kans om ideeën te realiseren en voor Maassluis een mooi product neer te zetten. Het klinkt oneerbiedig een begraafplaats en begraven een product noemen maar ik bedien me in deze toch maar even van Managerstaal.

Ik heb 6 mooie en leerzame uurtjes mogen hebben en ik dank beheerder Robin Lagraauw dat even voor zijn voeten heb mogen lopen.

 

 

1 reactie op “Een inkijkje in het bedrijf dat begraafplaats heet

  1. Mooi stukje Aad begraven is een mooi beroep Theo doet al ruim 40 jaar dragen en doet dat met veel plezier. Ook aan hem word de vraag gesteld ik snap niet wat je er aan vind antwoord daarop is het is mooi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *