Een dagje Werkendam

Zondag 3 mei. Vandaag is het één dag geleden dat Excelsior onterecht verloor van Kozakken Boys. Vandaag is het 86 jaar geleden dat mijn vader werd geboren in de Zeestraat in ‘s Gravenzande. Excelsior M gaat verder om eerdaags 100 jaar te worden terwijl mijn vader doorgaat in mijn herinnering. Het is overigens ook een dag geleden dat het woord match-fixing in mijn achterhoofd postvatte. Hoe is het mogelijk dat Spakenburg van Barendrecht de kans krijgt om in de slotseconden nog te scoren? Nu komen er zeker 1000 mensen meer naar Barendrecht om de Kozakken Boys kampioen te zien worden. Kassa voor de penningmeester. Het zal een slechte gedachte zijn maar mijn gedachten laten zich soms slecht sturen.

Een link tussen mijn vader en de tricolores, die mijn mijmeringen voedt, is de begraafplaats in Werkendam. Op weg naar sportpark de Zwaaier, de thuishaven van de Kozakken uit Werkendam, passeer je dit knekelveld. Hier liggen diverse familieleden van moederskant. Blijft een vreemde gewaarwording om Werkendam te bezoeken. Als kind kwamen we er af en toe want het was vanuit Hoek van Holland wel een wereldreis. Eerst met de trein via Rotterdam naar Dordrecht. Vervolgens met de bus richting het veer naar de kop van het land. Daarna lag de weg open naar Werkendam.

Hoe kom je aan een moeder uit Werkendam en een vader uit het Westland. Dat ligt besloten in de cultuur van Nederland in het algemeen en de besloten gemeenschap van Werkendam in het bijzonder in de vooroorlogse jaren. Mijn oma en mijn opa konden het na een jaar of twintig huwelijk blijkbaar niet meer met elkaar vinden en besloten tot een scheiding. Voor mijn oma blijkbaar een reden om het Brabantse land te verlaten en zich met haar twee kinderen in Den Haag te vestigen. Dit was net na de tweede wereldoorlog, die deze dagen weer extra in de belangstelling staat.
Eigenlijk is Werkendam geen Brabant, het ligt wel in deze provincie maar de gemoedelijkheid die het Brabantse leven zo kenmerkt heb ik daar altijd gemist. De joviale, bourgondische sfeer die het Brabantse kenmerkt ontbreekt in Werkendam. Vooral langs de lijn hoorde ik de meest vreselijke uitspraken en verwensingen richting de Maassluise tegenstrever. Voetbal is emotie, dit geldt zelfs zo af en toe voor mij maar een stel algemene normen en waarden ontbrak m.i. bij een aantal zeer fanatieke supporters langs de lijn.

Als het zelfs zo ver komt dat na afloop van de wedstrijd de zaak ontaard in de “spelerstunnel” doordat supporters menen zich tussen de spelers moeten mengen en onze aanvoerder Niels Redert bij het shirt te moeten pakken, dan is er iets fundamenteel mis in de hoofden van deze mensen. Dat is jammer na afloop van een voetbaltechnisch matige maar erg spannende pot voetbal. Een wedstrijd waarbij scheidsrechter Serik een te grote stempel drukte. Op Kozakken Boys TV is het duidelijk te zien dat de 2e goal afgekeurd had moeten worden. Een groter schoolvoorbeeld van hinderlijk buitenspel ken ik niet. Dit voorbeeld komt waarschijnlijk in de leerboeken van de scheidsrechtersopleiding en vooral de rol van de grensrechter was hier cruciaal. Maar vooral de wijze waarop dhr Serik zich opstelde op het veld. Drie keer hebben wij mogen “genieten” van deze man dit seizoen. Mijn vader zaliger zei ooit: “geef een vent een fluit en een zwart pak, en je kent hem niet meer terug”

Drie dingen zijn echter helder na gisteren. Ondanks de niet verdiende nederlaag zijn WE veilig. Als tweede ik prijs mij gelukkig dat ik blijkbaar meer van de genen van mijn vader heb gekregen dan van mijn moeder, die overigens haar dagen slijt in een verzorgingscentrum in Brielle. Dit natuurlijk met alle respect voor de goedwillende Werkendammers.

johndewolf

Maar als 3e wil de actie van de mannen van het Derde de “tricolores ” een schouderklopje geven. De actie op het viaduct over de A20 bij Vlaardingen was een unieke en vooral waarop de spelersbus daarop reageerde. Ik zag zelfs foto’s van John de Wolf lopend over de rijksweg.
Het is een bijzonder clubje dat Excelsior Maassluis en dat is het!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *