Druistig Ben?

Deze week moest ik aan de trainer van Neptunes-Schiebroek denken, zijn elftal beet weer eens in het zand. Nu is zijn team een klasse gestegen en het blijkt dat de resultaten een stapje hoger niet zomaar tot stand komen. Dat geldt trouwens ook voor de columnist in deze trainer, ook hier slaat hij de plank soms mis. Nu is dat te billijken want een column zou iets los moeten maken bij de lezers. Er moeten lezers zijn die na lezing denken: “prima, je hebt een punt” of dat sommige denken: “wat een gezwets” Als dit niet aan de orde is dan is er geen sprake van een goede column; wat dat ook moge wezen.

De gedachte aan Rob Jacobs borrelde op door het prima herstel van Excelsior. Volgens Jacobs hoorde we aantal weken geleden de roep om de Wolf steeds luider klinken. Ik weet niet precies  welke kringen Rob Jacobs frequenteert maar in mijn omgeving hoorde ik nog niets.

Jacobs is blijkbaar een typisch voorbeeld van het opportunisme in de voetbalwereld. Loopt het even niet of zijn de resultaten niet volgens een verwachtingspatroon dan moeten er blijkbaar allerlei zaken op de schop. Als er geen directe oorzaken te vinden zijn voor tegenvallende prestaties kan ik tot op zekere hoogte begrip hebben voor mogelijke alternatieven die langs de lijn worden gedebiteerd. Bij Excelsior was het duidelijk waar de (voetbal)schoen wrong en in deze Topklasse is het niveau verschil vrij klein waardoor het voor een objectieve toeschouwer helder is dat “het wat minder ging”

Afgelopen zaterdag ging ik desondanks met gemengde gevoelens naar Lisse. Het is een lastige ploeg waar we uit twee keer met lege handen huiswaarts keerden. Op een zonovergoten sportpark( waar heb ik dat meer gehoord) stond ik tussen de mannen van de 5e colonne te genieten ( in de eerste helft) en af en toe te billenknijpen in de 2e helft. De punten gingen verdiend mee naar huis maar dat was voor mij niet het hoogtepunt van de middag.

Het taalgebruik van de heren van de 5e colonne dat is voor mij genieten. Zie je bij de BVO vaak supporters met een zeer beperkte vocabulaire die zich vooral onderscheiden door volume. Bij de 5e colonne is het een en al eloquentie. Ik stond naast Ben Weltevreden. Ben vindt dat ik teveel moeilijke woorden gebruik en me vooral moet bezighouden met het oplezen van de optellingen; “dat is al moeilijk genoeg” Hij zegt dat overigens met een zekere twinkeling in zijn ogen. Nu gebruik ik geen moeilijke woorden, hooguit minder gebruikelijke of zelfs vergeten woorden.

Het deed mij deugd dat Ben de wedstrijd in de 2e helft typeerde als druistig. Wie gebruikt dat woord nog tegenwoordig zelfs de spellingcontrole van Word kent het niet. Druistig. Ik moest er even over nadenken en ik vroeg (met een twinkeling in mijn ogen) “druistig Ben?“is dat net zo iets als tochtig?  Dat bleek niet waar te zijn en Ben legde netjes uit wat druistig betekent. Ik genoot van dit college op het gebied van taal.

Toch fijn dat voetbal en educatie zo dicht bij elkaar liggen. Soms…..

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *