De beloften van Excelsior Maassluis naar de halve finale van de beker?

Ik weet niet hoe de uitslagen van Excelsior Maassluis 2 in de voetbalwereld worden bekeken maar voor mij is het buitengewoon wat onze beloften presteren. Voor het derde jaar op rij staan zij hoog op de ranglijst in de competitie. Na twee kampioenschappen prijkt er zelfs een schaal in de prijzenkast die uitgereikt wordt bij het behalen van de landstitel voor de reserve elftallen. En ook nu zijn zij weer

Reserve elftallen klinkt in mijn oren niet goed. Sterker nog ik vraag mij af waarom het de KNVB nog steeds niet heeft behaagd om de “reserve” elftallen niet in de competitie voor standaardelftallen in te delen. Die stap is wel gemaakt met de tweede elftallen van de BVO’s u ziet dat in de derde en tweede divisie. Daar is het woord “reserve” overigens ingewisseld voor Jong. Beloften teams wordt ook wel gebruikt en dat klinkt al een stuk aantrekkelijker.

De prestatie van onze beloften is dus geen kattepis. Dat is natuurlijk te danken aan visie vanuit de vereniging en de invulling van de technische staven er omheen. Ik mag op de donderdagavond weleens plaatsnemen aan de tafel van de trainers en dan hoor ik ze praten over voetbal, over de manier van trainen, over signaleren van mogelijke problemen en de aanpak hierin.

Je zou kunnen zeggen dat we in de voetbalwereld op een kantelpunt zitten. Je hebt trainers 1.0 en zijn  trainers 2.0 Heb je als voetbalvereniging geen trainer 2.0 dan is het met de moderne jeugd lastig werken. De kadaverdiscipline die in mijn tijd nog werkte, werkt nu averechts. En de nieuwe aanpak werpt vruchten af. Jonge trainers zoals Jeroen Rijsdijk ( die overigens langs de lijn tijdens de wedstrijd af en toe trekjes vertoont van een ouderwetse boze en dus 1.0 trainer maar dit kan  een vorm van functioneel toneelspel zijn) en Ronald Ermes zien hoe de hazen gaan lopen in de toekomst en preluderen op deze toekomst. Ook dit jaar worden er een aantal spelers vanuit de beloften doorgeschoven naar de a-selectie. Dat is de verdienste van deze jongens maar zeker van Ronald Ermes, die de voorwaarden weet te creëren om de spelers beter te maken.

De beloften gaan a.s. zaterdag hopelijk geschiedenis schrijven in Alphen a/d Rijn. Ons  tweede zit nog steeds in de districtsbeker doordat zij in de vorige twee ronden 2e klasser Lyra royaal klopte en in de vorige ronde ’s Gravenzande, toch koploper in de 1ste klas, op een nederlaag trakteerde. Ik vond dat verassend maar de technische staf dacht daar heel anders over.

Een reden te meer om de KNVB aan te moedigen om de teams uit de reserve hoofdklasse in te gaan delen in de standaardcompetitie. Het zou de bestuurders in de bossen van Zeist sieren als er in de nabije toekomst een pilot gestart zou kunnen worden. Dat maakt spelers beter, het wordt aantrekkelijk voor de spelers om voor meer publiek te spelen en het had Ronald Ermes wellicht tegengehouden om nu al een stap naar “het echte”voetbal te maken.

Ik ga zaterdag in Alphen kijken om te zien hoe onze beloften wederom een 1ste  klasser aan de zegekar gaan binden.

U ook?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *